Malaga’s megajachthaven zet Malaga op de luxekaart

mega-yacht marina malaga

Malaga is veel meer dan zijn internationale luchthaven. Als hoofdstad van de Costa del Sol heeft deze historische stad vele charmes, het is doordrenkt van cultuur en heeft een lang gevestigde bloeiende commerciële haven.
Toch is de belangstelling voor de stad de laatste jaren toegenomen, vooral door de onlangs gelanceerde megajachthaven IGY. Niet alleen plaatst de jachthaven Malaga op de eerste plaats als de belangrijkste bestemming voor nautisch toerisme voor grote vaartuigen in de EU, het heeft ook een domino-effect op de vastgoedmarkt van de stad. Er is een duidelijke buzz rond Malaga’s luxe onroerend goed markt als beleggers snap-up van de luxe huizen te koop in de stad.

(Island Global Yachting) IGY Malaga Marina

Wat is er zo bijzonder aan de jachthaven? Heel eenvoudig, deze jachthaven is gewijd aan super- en megajachten! Er zijn 33 ligplaatsen voor schepen met een lengte tussen 20 en 180 meter, waardoor Malaga de grootste megajachten ter wereld kan herbergen. Een aantal ligplaatsen in dok 1 zal permanent worden gereserveerd voor megajachten van meer dan 100 meter.

Mega-jachten in Malaga

Slechts enkele weken na de opening van de pieren 1 en 2 verwelkomde Malaga het 10-persoons vaartuig, de Azimut Grande 35 Metri. Dit werd snel gevolgd door The Aviva. Dit weelderige jacht, eigendom van een van de rijkste mannen van het Verenigd Koninkrijk en mede-eigenaar van Tottenham Hotspurs FC, is een ongelooflijke 250 miljoen dollar waard. Het schip meet 100 meter en heeft suites voor maximaal 16 personen, en het maakt ook gebruik van een eco-aandrijving om de hoeveelheid benodigde brandstof te verminderen.
Het laatste vaartuig dat in Malaga voor anker ging was The Yas, een monster megajacht van 141 meter en zijn 50-koppige bemanning. Dit drijvende paleis is van alle gemakken voorzien, waaronder een helikopterplatform, een schoonheidssalon en een zwembad. Dit is nog maar het begin….

mega-yacht Yas Malaga
Picture by Francis Silva

Nummer 1 voor nautisch toerisme

Na vele jaren wachten op de voltooiing van dit 11 miljoen euro kostende IGY-havenproject is Malaga nu een geduchte mededinger voor de eerste plaats in het Europese nautische toerisme. Volgens financiële prognoses zullen inkomsten in de orde van grootte van 100 miljoen euro per jaar worden gegenereerd. De plaatselijke gemeenschap zal ook profiteren van de creatie van 800 banen in de omgeving van Malaga.

Voorzieningen

De jachthaven strekt zich uit over 41.484 vierkante meter water en het omringende land. De jachten die in de jachthaven aanmeren hebben toegang tot een breed scala aan voorzieningen, waaronder restaurants, winkels, kantoren en sportfaciliteiten, waaronder een fitnessruimte en tennis. De diensten omvatten volledige scheepsconciërge, wasconciërge, afvalinzameling en recycling en transportbeheer. Binnenkort komt er een speciaal bemanningscentrum en waterpompdiensten.

Een tweede IGY jachthaven....

Binnenkort zullen in Malaga nog eens 506 ligplaatsen worden gecreëerd door de opening van de San Andrés Marina, die 44 miljoen euro kost en plaats biedt aan iets kleinere vaartuigen met een maximale lengte van 50 meter. Na bekrachtiging door de Raad van Bestuur van het Havenbedrijf zal het project worden gefinancierd door een Qatarese consortium dat ook een hotel van 116 meter in de buurt bouwt. Het project zal naar verwachting nog eens 15,7 miljoen euro aan inkomsten per jaar genereren en tot 741 directe en indirecte banen scheppen in de stad Malaga.

Malaga is op de top van zijn kunnen

De uitbreiding van de haven van Malaga is het meest ambitieuze project van de stad tot nu toe en zal Malaga versterken als een internationale macht om rekening mee te houden. Naast de accommodatie voor megajachten zullen de gebieden aan het water worden ontwikkeld om recreatie- en winkelmogelijkheden te bieden, waaronder een promenade, musea en een winkelcentrum.

Verderop is een investering van 120 miljoen euro uitgetrokken voor een nieuw vijfsterrenhotel, een zakencentrum en een ziekenhuis in het noorden van de stad. Er zijn ook plannen voor een openlucht amfitheater en een lagune en in het nabijgelegen Torremolinos is een winkel- en recreatiecomplex van 800 miljoen euro gepland.